Sinds afgelopen schooljaar (jaar: 2) Hebben we het vak Journalistiek. Ik denk dat de naam al uitlegt wat het vak inhoudt. Elk jaar is de World Press expositie te zien in Zwolle. De World Press is een jaarlijkse (en één van de bekendste) fotowedstrijd. Fotografen worden wereldwijd uitgenodigd om hun beste journalistieke beeld(en) en/of serie in te leveren. De beste foto's worden geselecteerd voor een reizende expositie. Het laat duidelijk het bekende en onbekende nieuws van afgelopen jaar zien. Dus verwacht geen zachte plaatjes, sommige beelden zijn keihard. Als je meer wilt weten over de World Press Photo: https://www.worldpressphoto.org
Omdat de World Press in Zwolle te zien is, krijgen ook de fotografie en videografie opleidingen kans om hun beste serie in te leveren. Zowel Landstede als Deltion doen hieraan mee. De volgende opdracht kregen we voor journalistiek: "Maak rond het thema 'Daily life' een serie van 5 foto's. En plaats hierbij een tekst van min 140 woorden. Uit alle series van de klas worden 10 top series gekozen. Deze worden tentoongesteld in Deltion College. Uit deze 10 wordt een top 3 en daaruit 1 publieksprijs uitgereikt. Deze 4 series komen aankomend (na) jaar (Expo van World Press Photo 2020 dus) in Zwolle tussen de World Press expositie te hangen. 
Goed, volgen jullie het nog? We moesten deze serie in vier weken tijd maken. Dus naast ons gewone rooster. Al vrij snel wist ik welk onderwerp ik wilde: Medicinale Cannabis. Een actueel en erg interessant onderwerp. In mijn directe omgeving heb ik meegemaakt wat voor positief effect cannabis kan hebben. 
Ik nam contact op met Rinus Beintema, hij is voorman van stichting Suver Nuver. Een stichting zonder winstoog merk, met hulp van vrijwilligers en donateurs. 
Het doel: 
Wietolie toegankelijk maken voor degene die het nodig zijn. De stichting kan laagdrempelig informatie geven over het gebruik van Medicinale Cannabis, en olie verstrekken aan iedereen die er behoefte aan heeft. Ze willen de positieve kant laten zien van Cannabis en taboes doorbreken. Ze hebben in Friesland, Zwolle, Groningen, Utrecht en Eindhoven Social Clubs. Mensen kunnen hier binnen stappen voor informatie. (www.suvernuver.org)
Ik ben langs geweest bij de Social Club in Zwolle en Friesland voor mijn serie. Daar heb Ik Rinus ontmoet en zijn verhaal mogen horen. In twee weken tijd had ik mijn serie bij elkaar, hieruit heb ik een selectie van vijf foto's gemaakt en ingeleverd. Een week later kreeg ik te horen dat mijn serie tussen de andere 9 beste series van onze klas zat. Over twee weken weten we welke series volgend jaar bij de World Press Photo in Zwolle komen te hangen. 
Update
Mijn World Press serie: Wietolie. komt eind dit jaar tussen de echte World Press Photo is Zwolle te hangen! Mijn serie over stichting SuverNuver & wietolie eindigde als eerste! Het eerst wat ik had gedaan na de uitslag bekend was? @rinus_beintema gebeld, de man die te zien is in mijn serie. Na het te hebben ‘gemeld’ op social media, ontploften mijn mobiel aan reacties en felicitaties. Mijn blog over de serie was al meer dan 40x gedeeld. Nu weer krijg ik toffe reacties en worden de foto’s gedeeld. Allemaal super bedankt! 
De andere winnaars zijn:

3. @celineharkema Met haar serie “Caring is accepting” Om begrip te creeëren voor iemand die zichzelf durft te zijn. 
2. @danielle.schuurman met haar serie “De dierenarts” Zij fotografeerde tijdens operaties bij de dierenarts. 
Publieks prijs: @manouksmoors met haar serie “din(y)namische oma. Een serie over haar (90 jarige) oma die nog zelfstandig en actief door het leven gaat. 
Trots op iedereen uit mijn klas! Allemaal zulke mooie series, en terechte winnaars. 📸@martijnschmidt bedankt voor deze mooie foto

You may also like

Back to Top