Alice
Toen ik een middagje in Kampen was, liep Alice mij voorbij op blote voeten. Ik kende haar niet maar ze viel me op. Toen ik haar later nog een keer voorbij zag lopen moest ik het haar vragen: “Hoi, ik ben, Maud.” “Mag ik jou een keer portretteren?” Alice zei met een glimlach: “ja.” Ze vertelde me dat ze yoga docent is en graag op blote voeten loopt om contact te maken met de aarde. Een paar weken later ontmoete ik Alice weer voor een shoot. Ik ging naar Kampen en mocht haar vast leggen in haar Yoga studio, die midden in Kampen is. We begonnen met een leuk gesprek. Alice vertelde mij dat ze altijd al door het mystieke getrokken werd. Ze heeft altijd geleefd met de flow van het leven en is een vrij persoon. (Ik denk dat het haar ‘vrije’ uitstraling is geweest waardoor ze mij opviel) 
Michael 
“Maud ik ga in de modder spelen, ga je mee?”
Michael & ik hebben elkaar leren kennen op de fotografie opleiding en zijn sindsdien goede collega’s en vrienden. Michael is landschap’s fotograaf, compleet anders dan wat ik doe. Zoals jullie weten hou ik van natuur en ben ik veel (en graag) buiten. Maar het geduld voor landschap fotografie zit niet in mij. Michael daar in tegen staat regelmatig om 4.00 op of loopt na zonsondergang nog een steile berg af met een klein ‘kop’ lampje. Een heel ander proces dan portret fotografie. Deze avond ging ik een keer mee: naar het wad. Het was niet gepland, maar daar houden wij wel van. Het is leuk hem een keer tijdens het werken vast te leggen, want er gaat veel concentratie en perfectie in zijn werk. Natuurlijk zijn we met blote voeten het wad op geweest; De modder weg wassen was een ander verhaal. Michael zijn werk kan je bestellen voor aan je muur, of regelmatig vinden tussen exposities.
Wietolie
Sinds afgelopen schooljaar (jaar: 2) Hebben we het vak Journalistiek. Ik denk dat de naam al uitlegt wat het vak inhoudt. Elk jaar is de World Press expositie te zien in Zwolle. De World Press is een jaarlijkse (en één van de bekendste) fotowedstrijd. Fotografen worden wereldwijd uitgenodigd om hun beste journalistieke beeld(en) en/of serie in te leveren. De beste foto's worden geselecteerd voor een reizende expositie. Het laat duidelijk het bekende en onbekende nieuws van afgelopen jaar zien. Dus verwacht geen zachte plaatjes, sommige beelden zijn keihard. Als je meer wilt weten over de World Press Photo: https://www.worldpressphoto.org
Omdat de World Press in Zwolle te zien is, krijgen ook de fotografie en videografie opleidingen kans om hun beste serie in te leveren. Zowel Landstede als Deltion doen hieraan mee. De volgende opdracht kregen we voor journalistiek: "Maak rond het thema 'Daily life' een serie van 5 foto's. En plaats hierbij een tekst van min 140 woorden. Uit alle series van de klas worden 10 top series gekozen. Deze worden tentoongesteld in Deltion College. Uit deze 10 wordt een top 3 en daaruit 1 publieksprijs uitgereikt. Deze 4 series komen aankomend (na) jaar (Expo van World Press Photo 2020 dus) in Zwolle tussen de World Press expositie te hangen. 
Goed, volgen jullie het nog? We moesten deze serie in vier weken tijd maken. Dus naast ons gewone rooster. Al vrij snel wist ik welk onderwerp ik wilde: Medicinale Cannabis. Een actueel en erg interessant onderwerp. In mijn directe omgeving heb ik meegemaakt wat voor positief effect cannabis kan hebben. 
Ik nam contact op met Rinus Beintema, hij is voorman van stichting Suver Nuver. Een stichting zonder winstoog merk, met hulp van vrijwilligers en donateurs. 
Het doel: 
Wietolie toegankelijk maken voor degene die het nodig zijn. De stichting kan laagdrempelig informatie geven over het gebruik van Medicinale Cannabis, en olie verstrekken aan iedereen die er behoefte aan heeft. Ze willen de positieve kant laten zien van Cannabis en taboes doorbreken. Ze hebben in Friesland, Zwolle, Groningen, Utrecht en Eindhoven Social Clubs. Mensen kunnen hier binnen stappen voor informatie. (www.suvernuver.org)

Daphne 
Daphne van Ditshuizen: ‘Ik probeerde niet face first naar de grond te gaan tijdens een fotoshoot.” Was de headline van het dagboek-artikel dat Dapnhe voor de Meppeler courant schreef. Toen ik het las moest ik gelijk lachen. Dapnhe is goed met woorden. Ik heb al heel wat ‘tegeltjes wijsheden’ gehoord van haar. Daphne heeft de finale gehaald van de The Voice Of Holland (2020) en werkt na dit avontuur hard aan haar muziek en carrière. Wat een eer dat ik haar mocht portretteren. In het artikel schreef ze over haar week, en dus ook over de fotoshoot
“Woensdag 5 augustus
Ik mag weer op stap met Maud (Be Maud) deze keer voor een fotoshoot. We spelen met de infamous ‘golden hour’ in een weiland terwijl ik tevergeefs probeer niet face first naar de grond te gaan op mijn net iets te hoge hakken in net iets te lang gras. Ik ben lange tijd erg oncomfortabel geweest met fotografie, maar daar heb ik zeker vandaag geen last van. Maud is een ontzettend getalenteerde fotografe die het echt leuk maakt om te poseren en nieuwe, gekke dingen te proberen.”
Project Tompouce: Pull up a chair. Take a tompouce. Come join us. Life is so endlessly delicious.
Een tompouce eten is een uitdaging. Nou ja, 'netjes' een tompouce eten is een uitdaging.  
In 2018 zette ik deze oproep op mijn Facebook: ''Lieve Mensen, 
Wie heeft er aankomende zaterdag tijd, tussen 19.00 en 20.30. Wie houdt van eten, en vindt het niet erg om gek op de foto te komen? (Ik ben ongeveer 8 mensen nodig, dus graag massaal reageren )
Stuur mij een PB als je geïnteresseerd bent" 
Ik werd overspoeld met reacties. Het enige dat ik vertelde was, om kleding aan te trekken dat vies mocht worden. Ze wisten dus niks totdat ze op een krukje, aan het Reestdal, midden in een weiland zaten. Ik gaf ieder persoon een tompouce en vertelde hen dat ze deze niet netjes mochten opeten. En hier gingen de meeste mensen dan ook helemaal voor! Het was een hilarische avond en deze serie zal me altijd dierbaar blijven.

You may also like

Back to Top